Членове и симпатизанти на ВМРО протестираха пред президентството преди старта на

...
Членове и симпатизанти на ВМРО протестираха пред президентството преди старта на
Коментари Харесай

ВМРО на протест, иска референдум за преговорите на РСМ за ЕС

Членове и симпатизанти на ВМРО протестираха пред президентството преди старта на КСНС по тематиката Северна Македония. Част от протестиращите носиха флагове на ВМРО и българския трикольор, а други трансперанти с лика на Гоце Делчев. Чуваха се възгласи: „ И преди и в този момент Македония е българска “.

" Това (референдум по тематиката за участие на РСМ – бел.ред.) ненапълно ще помогне на властта сега, тъй като ще имат ясно изразената воля на българската нация. Ние сме правили доста референдуми, само че не виждам коя тематика е по-референдумна от тази. Ние настояваме лицата по конституция, които могат да предизвикват референдум, да го създадат. Друг е въпроса дали са чели конституцията. Ако не го създадат, имаме предпочитание да създадем подписка и да свикаме народен референдум ", сподели евродепутатът от ВМРО/ЕКР Ангел Джамбазки по време на митинга пред президентството през днешния ден.

Според него въпросът най-общо би трябвало да бъде: „ Съгласни ли сте България да даде единодушие за начало на договарянията на РСМ единствено в случай че извърши изчерпателно следните български условия... “

По думите му през днешния ден заседават партии, които имат поддръжка на към милион и половина български гласоподаватели. По тази причина ръководещите нямат морална поддръжка да трансформират позицията на България по тематиката за Северна Македония.

„ Забелязахме в дневния ред, че има предложение да се упълномощи външният министър да стартира договаряния. Ако Народното събрание гласува такова нещо, това по същността си ще анулира предходното решение “, съобщи още Джамбазки.

Той прикани българските политици да не бързат да вземат решение. „ Аз съм уверен, че всички българи ще имат мнение и ще го изразят. Ако има напън извън, могат да кажат: „ За нас стои освен нашият изборен корпус, зад нас стои българската нация, която се е произнесла на референдум с определенеи проценти “, изясни Джамбазки.

„ Ако ВМРО не направи референдум по тази тематика, по-добре идващия път да се съберем и да приказват за судоко “, безапелационен беше евродепутатът. Малко по-късно към митинга се причисли и водачът на партията Красимир Каракачанов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР